18
 Ιουλ 
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ Δ.Σ. ΑΡΙΘΜ 9
Συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου 2014

ΠΡΑΚΤΙΚΟ Δ.Σ. ΑΡΙΘΜ 9

Συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου 2014

Στη Χαλκίδα σήμερα 20 Ιουνίου 2014 και ώρα 21.30 στο γραφείο του κ.  Σταύρου Ανδρούτσου, Παπαναστασίου 10, παραβρέθηκαν  τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ήτοι Νίκος Κατσαρός, Δημήτρης Καρβέλης, Τίνα Κουκουράκη, Σταύρος Ανδρούτσος, Σόνια Σπανού, Βαγγέλης Κουζούνης    Αντιγόνη Σαββίδου, και Ντίνα Δρακονάκη-Δειμέζη   προκειμένου να συζητήσουν για τα τρέχοντα θέματα της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.

Ο κ. Νίκος Κατσαρός κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και ζήτησε από τα μέλη να συζητήσουν τα θέματα σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.

 1. Τον λόγο πήρε ο κ. Βαγγέλης Κουζούνης ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ ότι λόγω διαφορετικών απόψεων δεν υφίσταται πλέον η Ομάδα Εργασίας για την έρευνα όσον αφορά το Ιδρυμα Miniscalchi Erizzo και το δίκτυο των Ενετικών πόλεων. Ο κ. Κουζούνης σημείωσε ότι η έρευνα που είχε αρχίσει συνεχίζεται και μετά από εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ενημέρωση του Δ.Σ για τα αποτελέσματα. Μετά από πρόταση του κ. Δημήτρη Καρβέλη αποφασίσθηκε ομόφωνα να αποσταλεί στα μέλη της ΕΠΧ κ. Εύα Δεληβοριά, κ. Βίκυ Παπαθεοδώρου και κ. Δημήτρη Κάπο, που μαζί με τον κ. Βαγγέλη Κουζούνη, αποτελούσαν την Ομάδα εργασίας, ηλεκτρονική επιστολή με την οποία να τους ζητείται πληροφόρηση για την μέχρι τώρα έρευνα τους. Παράλληλα αποφασίσθηκε να αποσταλεί στο Ιδρυμα Miniscalchi Erizzo επιστολή με την οποία να ενημερώνει για τη σύσταση της Εταιρείας Πολιτισμού Χαλκίδας και να ζητείται η συνεργασία των δύο πλευρών για την ανάδειξη πολιτιστικών δράσεων.
 2. Ο κ. Νίκος Κατσαρός ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ ότι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας έχει έρθει σε επαφή με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για τη δημιουργία της Έκθεσης παλαιών φωτογραφιών. Παράλληλα έχουν ζητηθεί από επαγγελματίες της πόλης προσφορές για τη κατασκευή των φωτογραφιών που θα επιλεγούν. Το Δ.Σ έχει ζητήσει από τα μέλη της Εταιρείας κ. Σόνια Σπανού και κ. Γιώργο Κοκοπίπη να επιλέξουν συγκεκριμένες φωτογραφίες που θα ενταχθούν στην έκθεση.
 3. Το Δ.Σ αποφάσισε να ζητήσει από την κ. Δέσποινα Λαθούρα διευκρινίσεις σχετικά με τη συναυλία που προγραμματίζει η Εταιρεία με θέμα το φαινόμενο του Ευρίπου. Ειδικότερα θα ζητηθεί να υπάρχει συγκεκριμένο ρεπερτόριο, με θέμα το νερό. Επίσης θα συζητηθεί η δυνατότητα μείωσης του κόστους ενώ θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν χορηγοί που θα καλύψουν μέρος της δαπάνης για την εκδήλωση. Μετά από συζήτηση συμφωνήθηκε η συναυλία να πραγματοποιηθεί στο χώρο του Στρογγυλού στην παραλία της Χαλκίδας.
 4. Αποφασίσθηκε μετά από πρόταση του κ. Δ. Καρβέλη να μονογράφονται τα πρόχειρα πρακτικά μετά το τέλος της συνεδρίασης.
 5. Εγκρίνεται η εγγραφή του κ. Γεώργιου Αγγελέτου, στο μητρώο των τακτικών μελών της Εταιρείας.
 6. Ο κ. Δ. Καρβέλης ενημέρωσε το Δ.Σ ότι η εκπαιδευτικός και μέλος της Εταιρείας  κ. Βιβή Μπούτση προτίθεται να δωρίσει στην εταιρεία μία εργασία σχετικά με την ιστορία της Χαλκίδας και ένα συνοδευτικό dvd. Μόλις δοθεί στην Εταιρεία η εργασία θα αποσταλεί στην κ. Μπούτση ευχαριστήρια επιστολή. Επίσης θα αποσταλεί ευχαριστήρια επιστολή στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, περιφερειακό τμήμα Ευβοίας,  για τη δωρεά του βιβλίου για τη Βιομηχανική, Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Χαλκίδας, που περιέχει και τα πρακτικά της ημερίδας που έγινε στη Χαλκίδα στις 28 Φεβρουαρίου 2010.
 7. Μετά από ενημέρωση από το μέλος της Εταιρείας κ. Βαγγέλη Τσότζολα αποφασίσθηκε να αποσταλεί στο Δήμο Χαλκιδέων και τον Οργανισμό Λιμένων Ευβοίας επιστολή με την οποία θα ζητείται να καθαρισθεί η πινακίδα που βρίσκεται στην παλαιά γέφυρα και ενημερώνει τους επισκέπτες για το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου.
 8. Οσον αφορά την προσωρινή στέγαση της Εταιρείας αποφασίσθηκε να επισκεφθεί αντιπροσωπεία του Δ.Σ τους χώρους που διαθέτει η κ. Σόνια Σπανού και να αποφασισθεί αν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Όλα τα μέλη του Δ.Σ εξέφρασαν στην κ. Σπανού τις ευχαριστίες τους για την ανιδιοτελή προσφορά της.
 9. Ζητήθηκε από την κ. Σόνια Σπανού σε συνεργασία με τον κ. Βαγγέλη Τσότζολα να οριστικοποιήσουν μία συνάντηση με το Διοικητή της Σχολής Πεζικού ώστε να συζητηθεί το θέμα της συνεργασίας των δύο πλευρών για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χαλκίδας.
 10.  Συζητήθηκε, μετά από πρόταση του κ. Κατσαρού, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εκδρομής μελών και μη μελών της Εταιρείας στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αποφασίσθηκε να υπάρξει επαφή με το μέλος της Εταιρείας και αρχαιολόγο κ. Αμαλία Καραπασχαλίδου, ώστε να διοργανωθεί η εκδρομή το επόμενο διάστημα.
 11. Το Δ.Σ αποφάσισε να ματαιώσει την εκδρομή στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, αφού δεν υπήρξε η ελάχιστη συμμετοχή των 40 ατόμων, που είχε βάλει ως όρο το ταξιδιωτικό γραφείο, ώστε να υπάρχει λογικό κόστος. Θα καταβληθεί προσπάθεια η εκδρομή να διοργανωθεί το καλοκαίρι του 2015.
 12.  Το Δ.Σ ομόφωνα καταδίκασε τις φραστικές επιθέσεις και προσβολές που δέχονται μέλη του μέσω της σελίδας της ομάδας μας στο fb. Ειδικότερα μετά από πρόταση του κ. Δ. Καρβέλη αποφασίσθηκε ομόφωνα να αποσταλεί επιστολή στο μέλος της Εταιρείας κ. Αντώνη Σαμαρτζή, με την οποία θα τίθεται θέμα συμπεριφοράς του μέσω αναρτήσεών του στην σελίδα της ομάδας στο fb. Ομόφωνα τα μέλη του Δ.Σ αποφάσισαν ότι εφόσον ο κ. Σαμαρτζής συνεχίσει να προκαλεί και να απευθύνεται με προσβλητικό ύφος προς μέλη του Δ.Σ τότε θα εφαρμοστούν οι πειθαρχικές διατάξεις που προβλέπει το καταστατικό της Εταιρείας.
 13.  Αποφασίσθηκε να συναντηθεί ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Νίκος Κατσαρός με την προισταμένη της 23η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της ΙΑ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Παρί Καλαμαρά ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες οργάνωσης εκδηλώσεων στην αρχαία παλαίστρα επί της οδού Αρεθούσης και στο τζαμί Εμίρ Ζαδέ, στην Αγία Παρασκευή.

Μη υπάρχοντος άλλου θέματος, ο Πρόεδρος της συνεδριάσεως κήρυξε την λήξη της αφού ευχαρίστησε τους παραβρεθέντες.

Ο Πρόεδρος                                                       Η Γραμματέας

 

Νίκος Κατσαρός                                                  Τίνα Κουκουράκη