18
 Ιουν 
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ Δ.Σ. ΑΡΙΘΜ 8
Συνεδρίαση της 30ης Μαίου 2014

ΠΡΑΚΤΙΚΟ Δ.Σ. ΑΡΙΘΜ 8

Συνεδρίαση της 30ης Μαίου 2014

Στη Χαλκίδα σήμερα 30 Μαίου 2014 και ώρα 021.30 στο γραφείο του κ.  Σταύρου Ανδρούτσου, Παπαναστασίου 10, παραβρέθηκαν  τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ήτοι Νίκος Κατσαρός, Δημήτρης Καρβέλης, Τίνα Κουκουράκη, Σταύρος Ανδρούτσος, Σόνια Σπανού,    Αντιγόνη Σαββίδου, Ντίνα Δρακονάκη-Δειμέζη, Μίνα Βαμβάκου και Μαρία Γερογιάννη  προκειμένου να συζητήσουν για τα τρέχοντα θέματα της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ο κ. Βαγγέλης Κουζούνης. Επίσης στη συνεδρίαση ήταν παρών μετά από αίτημά του και ο κ. Βαγγέλης Τσότζολας, μέλος της Εταιρείας.

Ο κ. Νίκος Κατσαρός κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και ζήτησε από τα μέλη να θέσουν θέματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.

  1. Τον λόγο πήρε η κ. Μίνα Βαμβάκου και είπε ότι έχει γίνει δέκτης αιτημάτων από μεταπτυχιακούς φοιτητές , οι οποίοι ζητούν να τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης με τους φοιτητές και τους μαθητές, οι οποίοι γίνονται μέλη της Εταιρείας χωρίς την καταβολή συνδρομής, για όσο διάστημα διατηρούν αυτή την ιδιότητα. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών και αποφασίσθηκε ομόφωνα να εγγράφονται δωρεάν ως μέλη στην Εταιρεία και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εφόσον αποδεδειγμένα  δεν έχουν εισόδημα.  
  2. Ο κ. Νίκος Κατσαρός ενημέρωσε τα μέλη ότι έχει συνταχθεί επιστολή προς τη Σχολή Πεζικού με την οποία ζητείται να υπάρξει συνάντηση με το Διοικητή της Σχολής για να εξετασθούν οι δυνατότητες συνεργασίας σε πολιτιστικά θέματα. Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Κατσαρός, θα μπορούσε η Σχολή Πεζικού να είναι ανοικτή μια Κυριακή τον μήνα ώστε οι επισκέπτες της πόλης και οι τουρίστες να βλέπουν το κομμάτι του Ενετικού τείχους και την είσοδο της κατακόμβης που βρίσκονται μέσα στο χώρο που στεγάζεται η Σχολή Πεζικού. Η επιστολή έχει παραδοθεί στην κ. Σόνια Σπανού και τον κ. Βαγγέλη Τσότζολα, οι οποίοι θα την παραδόσουν στους υπεύθυνους αξιωματικούς της Σχολής Πεζικού και θα ορισθεί συνάντηση μαζί τους. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Τσότζολας ο οποίος είπε  ότι ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ήταν ιδιαίτερα θετικός στη συνεργασία με την Εταιρεία σε θέματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Αλλωστε η Σχολή έχει πλούσιο αρχείο φωτογραφιών εδώ και δεκαετίες.
  3. Με αφορμή την αναφορά στην κατακόμβη που έχει είσοδο στην Σχολή Πεζικού, ο κ. Δ. Καρβέλης πρότεινε και έγινε ομόφωνα αποδεκτό να αποσταλεί επιστολή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία με την οποία θα ζητούμε να πληροφορηθούμε αν έχει υπάρξει στο παρελθόν οποιαδήποτε καταγραφή των στοών και των κατακομβών που υπήρχαν στη Χαλκίδα κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Αλλωστε, όπως είπε ο κ. Καρβέλης, τόσο στην πλατεία στο Τζαμί όσο και στο χώρο του παλαιού νεκροταφείου στον Αγιο Ιωάννη υπάρχουν ακόμη και σήμερα είσοδοι που μαρτυρούν την ύπαρξη στοών.
  4. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα να αποστείλουν νέα επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού γιατί παρά την πρώτη επιστολή και την επικοινωνία με την αρμόδια Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ακόμη και σήμερα παραμένει κλειστό το Μουσείο στο φρούριο του Καράμπαμπα.
  5. Ο κ. Σ. Ανδρούτσος πρότεινε στο Δ.Σ και έγινε ομόφωνα αποδεκτό να αποσταλεί επιστολή στις διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία θα κοινοποιηθεί και στις αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων, ώστε να διοργανώνονται εκδρομές των μαθητών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Λαογραφικό Μουσείο, το Φρούριο του Καράμπαμπα, στην Αρέθουσα και άλλους χώρους στην πόλη. Στις εκδρομές αυτές να υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που θα εξιστορούν στους μαθητές την ιστορία της πόλης.
  6. Η κ. Μαρία Γερογιάννη και η κ. Μίνα Βαμβάκου πρότειναν να διερευνηθούν οι δυνατότητες διοργάνωσης ενός είδους παιγχνιδιού θησαυρού, στο οποίο θα συμμετέχουν παιδιά αλλά και ενήλικες με στόχο να γίνει γνωστή η ιστορία της πόλης. Το παιγχνίδι αυτό θα μπορούσε να διοργανωθεί μαζί με άλλους φορείς της πόλης και να υπάρχουν συμβολικά δώρα σε όσους απαντούν ερωτήσεις για την ιστορία της πόλης.

 

Στα θέματα της ημερησίας διάταξης συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν τα εξής:

 

  1. Εγκρίνονται οι εγγραφές στο Μητρώο Τακτικών Μελών της Εταιρείας της κ. Ελευθερίας Βλάμη και της κ. Χριστίνας Αθανασίου.
  2. Ο κ. Ν. Κατσαρός ενημέρωσε ότι το Ωδείο Μαρσύας, που ανήκει στην κ. Δέσποινα Λαθούρα, θα καταθέσει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ολοκληρωμένη πρόταση για την πραγματοποίηση συναυλίας με θέμα το φαινόμενο του Ευρίπου το Σεπτέμβριο. Η πρόταση θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ ώστε να ενημερωθούν τα μέλη για το οικονομικό κόστος και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
  3. Οσον αφορά την εκδρομή στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, ο κ. Κατσαρός ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι η πρόταση του United Travellers, είναι να πραγματοποιηθεί η εκδρομή από τις 24 -30 Ιουλίου και να είναι συνδυασμός οδικής και αεροπορικής. Το κόστος ανά άτομο 580 ευρώ, εφόσον στην εκδρομή συμμετάσχουν 40 άτομα. Αποφασίσθηκε να σταλεί μήνυμα σε όλα τα μέλη και να υπάρξει ανάρτηση στο fb ώστε μέχρι τις 10 Ιουνίου να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη συμμετοχή μελών και μη μελών.
  4. Ο κ. Ν. Κατσαρός ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ ότι υπήρξε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Ν. Γεωργάτο, με στόχο να διοργανωθεί η έκθεση με τις φωτογραφίες της παλαιάς Χαλκίδας, σε συνεργασία της Εταιρείας και του Εμπορικού Συλλόγου. Ο κ. Γεωργάτος ενημέρωσε τον κ. Κατσαρό ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη συνδιοργάνωση και αφού συζητήσει το θέμα στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου θα υπάρξει νέα επικοινωνία για καθορισθούν λεπτομέρειες για την οργάνωση της έκθεσης.

 Μη υπάρχοντος άλλου θέματος, ο Πρόεδρος της συνεδριάσεως κήρυξε την λήξη της αφού ευχαρίστησε τους παραβρεθέντες.

Ο Πρόεδρος                                                       Η Γραμματέας

 

Νίκος Κατσαρός                                                  Τίνα Κουκουράκη